Kwas askorbinowy

W powstawaniu stwardnienia naczyń odgrywają również rolę czynniki zewnętrzne środowiska i związane z nimi odżywianie, Przede wszystkim stwierdzono, że w powstawaniu zaburzeń w przemianie cholesterolowej odgrywają dużą, rolę witaminy. Kwas askorbinowy przy długotrwałym stosowaniu u chorych na stwardnienie tętnic obniża zawartość cholesterolu we krwi. Również w doświadczeniach udało się stwierdzić, że kwas askorbinowy hamuje proces tworzenia się stwardnienia tętnic u królików w związku z obniżeniem zawartości cholesterolu we krwi, Kwas nikotynowy i witamina D zwiększają zawartość cholesterolu we krwi zarówno u ludzi, jak i zwierząt doświadczalnych. Wyżej wymienione witaminy wpływają niewątpliwie na przemianę cholesterolową zarówno u człowieka, jak i zwierząt doświadczalnych i odgrywają poważną rolę w powstawaniu i rozwoju stwardnienia tętnic. Witamina A, tiamina i ryboflawina nie wpływają na zawartość cholesterolu we krwi i nie mają znaczenia w przemianie cholesterolowej. Rola czynników mechanicznych Czynniki mechaniczne wywołujące powstawanie stwardnienia tętnic można ująć, jako nadmierną bierną lub czynną pracę naczyń. Za czynnik bierny pracy naczyń uważamy nadmierne mechaniczne rozciąganie i zapadanie tętnic w związku z częstymi i dużymi wahaniami ciśnienia krwi podczas skurczu i rozkurczu serca. Czynnikiem mechanicznym czynnym pracy naczyń jest ciągła naprzemienna gra naczyniowa wyrażająca się w skurczu i rozkurczu naczyń pod wpływem zmienności w ukrwieniu narządów w zależności od większej lub mniejszej pracy. [hasła pokrewne: medycyna estetyczna wilanów, przewlekły katar krzyżówka, purchawka chropowata ]

Powiązane tematy z artykułem: medycyna estetyczna wilanów przewlekły katar krzyżówka purchawka chropowata