Oparty na otyłości wariant genu FTO i zwiększone spożycie energii u dzieci cd

Ilość żywności spożywanej następnie podczas posiłku testowego była oceniana poprzez ważenie produktów spożywczych przed i po jedzeniu. Energia i makroskładniki zostały ocenione zgodnie z informacjami producentów. Ogółem 76 dzieci pomyślnie ukończyło wszystkie trzy testy i włączono je do tej analizy. Wydatek energetyczny
Spoczynkową przemianę materii oceniano za pomocą kalorymetrii pośredniej, stosując wentylowany kaptur (Deltatrac, Datex-Ohmeda) przystosowany do stosowania u dzieci. Pomiary przeprowadzono, gdy dzieci były w stanie poposiłkowym, o tej samej godzinie po południu. Zużycie tlenu przez dzieci i wydzielanie dwutlenku węgla ustabilizowało się po około 4 minutach pod maską, a spoczynkowy wydatek energii mierzono przez co najmniej kolejne 15 minut. Do analizy użyto średniej z co najmniej 10 stabilnych wartości.
Całkowity wydatek energetyczny mierzono metodą podwójnie znakowanej wody przez okres 10 dni. Próbkę moczu z preizotopem otrzymano w dniu 0 do oszacowania stosunku nieuzbrojonych izotopów wynoszącego 18O i deuteru. Po pobraniu próbki dzieciom podano doustną dawkę znakowanej wody (2H2 18O) w niskokalorycznym soku owocowym. Sok podawano w dawce 0,15 g 99% 2H2O (Sigma-Aldrich) na kilogram masy ciała i 1,5 do 2,0 g 10% H280 (Goss Scientific Instruments) na kilogram masy ciała. Próbki moczu pobierano 4 godziny po dawkowaniu, a następnie raz dziennie w dniach od do 5 i w dniu 10. Próbki zamrożono natychmiast po pobraniu i zwrócono do laboratorium po 10 dniu. Próbki moczu analizowano za pomocą spektrometrii masowej ze współczynnikiem izotopowym w celu wzbogacenia 184 i deuter. Masę tłuszczu obliczono przy założeniu, że 73% beztłuszczowej masy ciała stanowi woda, jak opisano wcześniej.18,19
Analiza statystyczna
Dane analizowano przy użyciu oprogramowania SPSS dla systemu Macintosh (wersja 16, SPSS), a wyniki wyrażano jako średnie . SE. Ze względu na małą liczbę homozygot AA, genotyp był analizowany przy użyciu modelu dominującego allelu, z dominacją allelu A. Cechy ilościowe (wzrost, waga, BMI, pomiary talii i bioder, procent tkanki tłuszczowej i wydatek energetyczny) analizowano za pomocą jednowymiarowej analizy wariancji. Wiek i płeć zostały włączone jako współzmienne, gdy jest to właściwe. Dane na temat spożycia pokarmu analizowano za pomocą powtarzanych pomiarów ogólnego modelowania liniowego, z uwzględnieniem genotypu jako czynnika między podmiotowego i wieku jako współzmiennej. Całkowite spożycie energii zostało dostosowane do masy ciała. Status społeczno-ekonomiczny (ustalony w zależności od tego, czy dziecko było uprawnione do otrzymania darmowych posiłków w szkole) i płeć początkowo uwzględniono jako współzmienne w modelu, ale zostały one usunięte za pomocą stopniowego usuwania (usunięte, jeśli P.0.40). Dane dotyczące spoczynkowego wydatku energetycznego analizowano za pomocą jednowymiarowej analizy wariancji z dostosowaniem do beztłuszczowej masy ciała. Całkowite wydatki na energię i energię zużytą na aktywność analizowano za pomocą jednowymiarowej analizy wariancji, z uwzględnieniem wieku, masy ciała i statusu społeczno-ekonomicznego jako współzmiennych. Rozkład gaussowski oceniano za pomocą testu normalności omnibus D Agostino-Pearson
[podobne: dentofobia, implanty zielona góra, magnesy ferrytowe ]

Powiązane tematy z artykułem: dentofobia implanty zielona góra magnesy ferrytowe